Locatie is in onderzoek
Verdere informatie volgt, als je mee wilt en je moet vakantie aanvragen dan heb je nu een datum !!
Meer informatie volgt
Meer informatie volgt
Een rit door Zuid-Beveland. Voor velen onbekend, maar gevarieerd gebied. Het grootste deel van dit gebied ligt tussen de Schelde’s , dat wil zeggen de Oosterschelde (Nationaal park) en de Westerschelde (binnenvaart en zeevaart naar en van Antwerpen).
Tevens is de overgang van Noord-Brabant naar Zeeland zeer smal, op zijn breedst ongeveer 3 km, ter hoogte van Rilland. Nog niet eens zo lang geleden (+/- 1850) was het gebied tussen startpunt en Rilland-Bath water. De beide Schelde’s stonden hier in verbinding met elkaar, wat hevige getijde stromingen teweeg bracht bij eb en vloed. Tegen 1900 is er een spoordijk aangelegd tussen Noord-Brabant en Zuid-Beveland, waarover de huidige trein nog steeds rijdt. Vanaf 1900 is er steeds meer ingedijkt en zit Zuid-Beveland stevig “vast” aan Noord-Brabant. Zij het dat er dwars door dit smalle stukje land een scheepvaartkanaal is aangelegd, de Schelde-Rijnverbinding, ten behoeve van binnenvaart van Antwerpen naar Rotterdam/Duitsland vice versa. Om vanuit Noord-Brabant Zuid-Beveland in te komen liggen er vier bruggen overheen, 1 voor de Rijksweg, 1 voor de oude rijksweg, 1 voor het spoor en nog 1 voor een B-weg.
Verder Zuid-Beveland in ligt er nog een kanaal “dwars” tussen de Schelde’s, het kanaal door Zuid-Beveland, tussen de plaatsen Hansweert en Wemeldinge. Daarover zijn 2 bruggen en een tunnel (Rijksweg A58).
Tevens te vermelden is dat in dit gebied een stuk van de Biblebelt ligt. De dorpen waar we langs of doorheen komen, Gawege, Oostdijk, Yerseke, Waarde en Krabbendijke hebben de zondagsrust hoog in het vaandel staan. Houd hier als het zo uitkomt een beetje rekening mee. Dat houdt tevens in dat op zondag er (bijna) niks open is.
Door landje pik, indijken, en de constante strijd tegen het water, gaat de rit over oud land en nieuw land, rijden we over oude dijken en zien nieuwe dijken op Delta-hoogte. We moeten hier en daar een brug over om verder te komen. Alleen de Rijksweg en het spoor lopen recht, de andere wegen slingeren. Kortom: Luctor et Emergo. De Zeeuwse wapenspreuk: “Ik worstel en kom boven”. (dit heeft van oudsher echter niets te maken met het water, maar wordt daar wel vaak aan gelinkt)
Ondanks dat we in Noord-Brabant beginnen en eindigen, is het een Zeeuwse rit. Om en nabij 110 km. Laten we maar beginnen:
Route is geschreven tekst + bolletje/pijltje, @ is wetenswaardigheid.
Opgeven kan via Marco Bloem marcoirene@zeelandnet.nl of via evenementen@2cvkitcarclub.nl